Ellen Page a minap bevallotta, hogy meleg. Nagy dolog, gondoltam. De ahogy a beszédét néztem két dologra jöttem rá. Egyfelől, hogy milyen értelmes és aranyos csajszi, másfelől meg azon járt az agyam, mennyire furcsa, hogy ez még mindig téma. Azt hittem már lassan elfogadott dolog végre, és nem kell ettől félni. De a beszéde alapján tévedtem, sehol nem tartunk még.

Sokszor eszembe jut, hogy mégis mi játszódik azoknak az embereknek a fejében, akik a leghangosabban kántálják a mocskos buzik sort. Tényleg nehezen tudom elképzelni. Netán veszélyeztetve érzik a férfiasságuk? Vagy mind látens homoszexuális, akiknek a fejébe verték, hogy az egész az ördög műve és így harcolnak ellene? Azért gondolom, hogy a férfiasság védelme állhat a háttérben, mert a nőknél nem veszek észre ilyen indulatokat a leszbikusok felé.

Miért baj ez? Ki mondta, hogy nem helyes? A szomszéd bácsi? A keménylegény haverunk? A vallás? Az utóbbit is nagyon szeretik felhozni, pedig ez olyan, mintha egy geológiai konferencián a bibliát lobogtatnám, mondván, hogy így alakult ki a Föld. Hét nap alatt, oda van írva, nézd!

  

  

Másfelől meg tényleg mit zavar, hogy ki mit szeret csinálni és hogyan. Nem bánt vele senkit, nem kötelező se nézni, se belegondolni. Szóval akkor mit pörögnek ennyit ezen egyesek? Vannak, akik melegek, vannak akik heterók és kész. Több szót nem is érdemelne az egész. De sajnos mégis beszélni kell róla, mert egyesek kötelességüknek érzik, hogy éreztessék az undort és ott bántsák meg a másikat, ahol csak tudják. Ezzel csak zavarodott fiatalokat teremtenek, akik maguk is elhiszik, hogy ezt nem szabad. Elnyomják, eltitkolják majd a dolgot és félnek. Félnek majd maguknak is bevallani. Pedig a szerelem a világ legjobb dolga, nem szabadna senkinek félnie tőle.

Ismerek nem egy meleget. Vannak, akikről ezt messziről látod, vannak akiken fel sem tűnik. Vannak köztük baromi jó arcok és vannak seggfejek. Nem ezen múlik. De általánosítani mindig egyszerűbb, csak ez egy téves felállást szül. Attól, hogy én egy hülye vagyok, nem lesz az a többi zenész is, nem így működik.

Nem tudom mit lehetne ehhez hozzátenni. Nem tudom mikor jön el az a kor, hogy már csak érdekesség lesz az, ahogy azokkal bántak az emberek, akiket nem értenek. Van egy olyan sejtésem miszerint erre hiába várunk. Nem kell szeretni a másikat, de már azelőtt utálni valakit, hogy tisztában legyünk létezésével nem tűnik túl egészségesnek. Csak lessünk be a függöny mögé, és már látjuk is, hogy nincs ott semmi félelmetes, nincs ott semmi utálnivaló, csak egyszerű emberek, akik megpróbálnak boldogulni.

Pontosan úgy, ahogy bárki más.